Brochure Vacatures Afspraak

Transformatie-architectuur

Transformatie-architectuur is een specialisme, omdat het vraagt om een specifieke houding en kennis van de architect. Als transformatie-architect wacht je met ontwerpen totdat je voldoende van de opdracht en het gebouw begrijpt. Die informatie interpreteer je als architect en kom je tot een ontwerp.

Een transformatie-architect is een specialist en een generalist in één persoon. Je moet als transformatie-architect veel weten van historische bouwtechnieken en ontwerpfilosofieën, maar tegelijkertijd thuis te zijn in actuele architectuurstromingen. Daarnaast is het van belang om het overzicht te behouden zodat het gebouw samenhang vertoond en door alle lagen heen een hedendaagse filosofie uitdraagt. Wij noemen dit contextgevoelige architectuur.

OOST heeft zich gespecialiseerd in het maken van goede plannen voor bestaande gebouwen en locaties en maakt die klaar voor de toekomst. Dit betreft vaak hybride oplossingen waarbij verbouw, renovatie en restauratie gecombineerd wordt met nieuwbouw. Daarom is transformeren zoveel meer dan verbouwen.

Transformatie architectuur is per definitie duurzaam.

Duurzaamheid

Transformatie is in essentie een uitermate duurzaam proces. We gaan namelijk uit van hetgeen aanwezig is en daardoor slopen wij minder en hebben ook minder nieuw materiaal nodig. OOST sloopt alleen als het moet.

Getransformeerde gebouwen gebruiken minder energie dan voorheen en hebben een andere energie huishouding. OOST is geen voorstander van zwaar geïsoleerde gebouwen met zware mechanische ventilatie installaties. Dit soort gebouwen zijn niet voor mensen gemaakt maar voor een theoretische werkelijkheid. Mensen hebben frisse lucht nodig, ramen die open kunnen en invloed hebben op hun klimaat.

Duurzame materialen zijn vooral materialen die lang meegaan en veranderbaar zijn om daarna nog langer mee te kunnen. OOST gelooft niet in het gebruik van materialen die wel duurzaam zijn op het moment van winning ,maar niet meer na 10 jaar. OOST bouwt voor langere termijnen en bouwt vooral voor een veranderende toekomst.

OOST architecten heeft 25 jaar ervaring in het nadenken over, het ontwerpen en het bouwen van transformatie architectuur. OOST is winnaar van de Groene Giraffe 2011 een belangrijke duurzaamheidsprijs in de zorgsector.


25 jaar projectervaring!
Kijk waar ons team aan heeft gewerkt
Bekijk ons portfolio

De architecten van OOST uit Nijmegen zijn prijswinnaars

Winnaar!
Groene giraf 2011
Winnaar! architectuur
publieksprijs 2011
Runner-up Architectuur
juryprijs 2011
Winnaar! Welstand
publieksprijs 2006